10th Feb2010

Brainstorm over aandacht

by Irene van Nispen Kress

Met Valentijnsdag op komst liggen de boekhandels vol met allerlei boeken en boekjes rondom het thema liefde. Ik bladerde door allerlei boekjes en kwam langs een uitspraak van een Tibetaanse monnik dat liefde aandacht is.
Hmm, dacht ik. Is dat zo? Vooral met het aandachtstekort van tegenwoordig in mijn hoofd. We leven in een maatschappij waarin aandacht schaars is.
Dit uit zich ook in de marketing; je krijgt niet zo makkelijk meer aandacht voor je product. Onderscheid is van groot belang. In de boodschap zowel als in het product. Alles komt in overvloed over ons heen. Van alle kanten roepen alle media om aandacht. Op straat, in het openbaar vervoer, in winkels.

Op het werk natuurlijk, maar thuis en op het internet roept er ook meer om aandacht dan je vaak op kunt brengen. Al is er nog zo veel interessant en leuk. Aandacht moet worden verdeeld. Je moet keuzes maken. En de juiste keuzes, want als aandacht liefde is en je geen aandacht geeft aan dingen en mensen die je eigenlijk wel lief hebt, dan raakt er op den duur van alles gefrustreerd. Waaronder jij zelf hoogst waarschijnlijk.

Attention whores

I’m so not an attention whore
Toch wel interessant als je verder denkt rondom ‘liefde is aandacht’. Overal heb je wat men tegenwoordig ook wel ‘attention whores’ noemt.
Mensen die alles doen voor een beetje aandacht. Komen deze mensen liefde tekort? Verwarren ze onbewust een moment van aandacht van een vreemde met liefde? Eigenlijk zou aandacht als het gaat om de attentie van een (kort) moment geen aandacht moeten heten, maar zou er een ander woord voor moeten bestaan. Zodat je het woord aandacht alleen zou gebruiken als de aandacht aandachtig is.

Aandachtige aandacht

Aandachtig. Ik hoor het woord zelden nog. Wie is er nog aandachtig bezig met dingen? Die aandacht vraagt rust. Dat ontbreekt vaak. De tijd nemen om iets aandacht te geven. Of iemand. Vergeet aan jezelf niet.
Stel dat aandachtige aandacht liefde is. Zou er dan meer liefde zijn als mensen meer rust nemen?
Niet alleen voor elkaar, maar ook voor objecten en dingen. Voor handelingen en activiteiten.
Je zou dus de tijd moeten nemen om ergens werkelijk aandacht voor te hebben als je wilt dat er met meer liefde geleefd wordt?

Met aandacht iets doen, dan denk ik ook aan ambachten. De mensen die urenlang bezig zijn een mooi dingetje te maken. Handwerk wordt niet voor niets weer meer gewaardeerd tegenwoordig. Slow food koken, ook zo iets. Het is echt lekkerder en je wordt er zelf rustig van.

Aandacht maakt inderdaad vriendelijk. Als men mij met aandacht benadert in een winkel, bij een instantie of aan de telefoon, dan reageer ik vriendelijk. Als ik vriendelijk reageer voel ik mij zelf ook beter. Als ik aandacht krijg in het verkeer, voel ik mij gezien. Als iemand mij bijna van de sokken rijdt begin ik meteen te schelden. Aandacht krijgen is dus ook je gezien voelen.
Al krijg je nou nog zoveel cadeaus, het is toch de aandacht die iemand aan je geeft die maakt dat je je meer dan geliefd voelt. Dat iemand echt van je houdt.

Dat kan je vergeten. Mensen denken vaak dat ze liefde kunnen afkopen. Door bijvoorbeeld hun kinderen veel cadeaus te geven als ze geen tijd voor ze hebben. Maar kinderen voelen daar haarfijn doorheen. Alleen meestal niet meteen bewust.

Ik geloof het wel ja, dat liefde aandacht is.
Al blijf ik toch het gevoel houden dat het meer is dan dat.

Aandacht is het medium van liefde. Dat komt misschien meer in de buurt?

5 Responses to “Brainstorm over aandacht”

 • Er is ook een uitspraak: alles dat je aandacht geeft groeit. Dus haat je iets, dan groeit dat ook. Daarom werken protesten meestal niet, kun je beter de aandacht richten op het goede.

  Vluchtigheid is oppervlakkig. Oppervlakkig iets lezen. Of iets gebruiken (bv 3 telefoons in 1 jaar kopen, hoeveel mensen doen dat niet?).

  Ik luister naar podcasts. Een uur lang op de hoofdtelefoon in de buitenlucht. Ik hoor een stem uit Amerika en creëer beelden in mijn hoofd.

  Prachtig stuk, zet me aan tot nadenken.

 • Klopt ja. Ik geloof inderdaad ook wel dat dat waar is. Daar zou meer op gelet moeten worden.
  Jammer Marco dat je reactie niet verschijnt bij de reacties in de zijkolom…

 • I think how the internet and electronic technology changes the ways we experience things. Where once we took our movies in 100 minute segments and our television programs in 30 minute segments, we now take our video in smaller doses. Yet the trend is not all “shorter”. Once radio insisted we take our pop songs in 3 minute bursts (as that permits the easiest way to insert commercials–many early rock n roll songs were closer to 2 minutes for ease of advertisers). Now “long-form” music on the internet finds me listening from time to time to 57 minute pieces.

  Yet I am not sure that the test of attention is temporal. I like to listen to early music songs played on the lute. Many of these pre-classical pieces are two minutes or so. I find that I can give more attention to two minutes than to 22 of such music.
  I like to imagine that 2 real minutes of listening are better than 22 minutes of background sound.

  I wonder, too, about the things we experience in the ambience of our lives. I remember how much of a positive change we obtained when, years ago, my wife and I moved from an apartment to a rental house in Los Angeles. The apartment was very nice. The rental house was not perfect. Yet the “background living” of the one was better than the others. Here the issue was not “attention” but what went on in the background of our lives. I think that attention and focus are not necessarily the key question–and the that the key lies in a way of living which is more settled and compassionate.

  Certainly, love involves an element of attention–
  but love, most of all, involves the casual daily exercise of caring, whether attentively, absent-mindedly, or cluelessly.

 • @gurdonark I always am very happy with your reactions. To start with the fact that you translate the dutch text first…

  When you say the key lies in a way of living which is more compassionate, I still think it is all about ‘ what get’s the attention’.
  And when you talk about clueless and absent-minded love, you talk about having and feeling love, not about showing it.
  Attention is the medium and if you do not (wish to) share the feeling or state, why give the attention, sure.
  I think the attention makes it move, let’s it grow or transform.

 • This system will be included in the most popular UK Fiesta model range for 2012.
  With simple operation, elegant design, small size, it is easy to carry.
  Unlocking a Car – Locksmiths use innovative
  technology to deal with sophisticated locking systems in cases of lockouts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *