14th Dec2007

Video online, welke codec?

by Marco Raaphorst

Sunday @ workVideo online is booming, dat hoef ik niemand uit te leggen. Toch is dat nog bere lastig als je een video op het internet wilt plaatsen. Waarom? Omdat er eigenlijk geen standaard is.

Standaarden ontstaan alleen als fabrikanten samen afspraken gaan maken. Wij vinden het inmiddels heel normaal dat elk elektrisch apparaat op een stopcontact aangesloten kan worden. Maar dat was vroeger echt niet zo.

Apple en Microsoft beconcurreren elkaar en iedereen lijkt het normaal te vinden. Concurrentie is gezond, maar als het voorkomt dat we tot een standaard komen dan is de consument de sigaar. Zowel Apple als Microsoft zoeken naar exclusieve formaten die niet simpelweg uitwisselbaar zijn. Linux kiest liever voor open standaarden, iets waar ik ook een voorstander van ben. En laten we wel wezen: open standaarden is waar het uiteindelijk op gaat aankomen. Kwestie van tijd. Net zoals het met het stopcontact is gegaan.

Nou goeds. Nu de techniek. Welke video formaat is het beste voor internet? Lastig. Kijk je naar YouTube en veel andere video websites dan kun je vaststellen dat Flash Video (FLV) de standaard is. Eens, maar alleen als je via een browser kijkt, maar met een iPod of een Mobiele telefoon kom je dan al snel in de problemen.

Patenten

Vrijwel geen enkel video formaat is vrij van patenten. Zelfs MP3 valt onder een patent. De meeste mensen letten daar niet op. Maar eigenlijk heeft niemand er last van. Toch heb ik een aantal jaren geleden een officiele Fraunhofer codec gekocht voor mijn muziek bestanden.

Via patenten komen we nooit tot een open formaat wat nodig is. Op dit moment is Ogg Theora het enige echte vrijwel geheel open formaat. Helaas is het gebruik ervan nog beroerd. Wil je veel gebruikers zien te gebruiken dan is Oog niet eerste keuze. Helaas, want het is een mooi open formaat met dus potentie!

MP4

MP4 dan maar? Ja, MP4 kan op de iPod . Maar dan nog heb je een groot probleem want MP4 is een soort container waar je allerlei codecs op los kunt laten. Kortom: er is geen standaard MP4 bestand. Geen enkele consument die daar nog iets van snapt natuurlijk. Een behoorlijk populaire MP4 standaard is de H.264 codec. Mooi beeld en toch drastische compressie, vergelijkbaar met Flash Video, dus: compact. Nadeel: niet iedereen heeft die codec op zijn computer staan. QuickTime is niet standaard voor de meeste computer gebruikers. Heb je QuickTime dan is het vrijwel zeker dat die h.264 codec ook op jouw computer staat. Tja, een beetje vaag dus.

DivX

Een andere prachtige codec is DivX (MP4, maar met speciale DivX codec). Wellicht wel de mooiste compressie techniek op dit moment. Voor Flick Radio, een hoorspel wat een video werd en waarvoor ik verantwoordelijk was voor de muziek, hebben we in een DivX versie bij Stage6 online gezet. Gelukkig krijgen gebruikers die de DivX codec niet op hun systeem hebben staan een eenvoudige melding waarna men via een paar kliks fullscreen de video in bijna DVD-kwaliteit kan gaan bekijken. De IDFA was zeer onder de indruk van Flick Radio en koos dan ook voor onze DivX versie om aan te bieden op haar website.

Om Flick Radio in DivX formaat te kunnen aanbieden waren wel een paar handelingen nodig. Ik ripte eerst de DVD-versie via DVD Shrink. Deze las ik vervolgens in Sony Vegas Movie Studio en van daaruit exporteerde ik het naar een 10 Gb (!) groot AVI-bestand. Daarna bakte ik de DivX versie via de standaard gratis DivX software. Wat ik overhield was een bestand van nog geen 500 Mb groot. Top en dat ziet er dus nog fantastisch uit ook! Het kostte wel een dikke halve dag voordat alles geconverteerd was.

Experimenteren

Afgelopen jaar heb ik heel veel geëxperimenteerd met codecs en instellingen. Want ja, alleen een codec is niet alles, je hebt ook nog de grootte van het beeld, de hoeveelheid frames die je wilt tonen en de bandbreedte die je nodig denkt te hebben (minder bandbreedte streamt sneller, maar ziet er minder uit). Kortom: experimenteren totdat de beste verhouding tussen mooi beeld en een compact bestand gevonden is. Inmiddels hebben we voor Cirocco een paar eigen standaarden gekozen die ook door de VPRO op diverse weblogs gebruikt worden.

Het is te verwachten dat er de komende jaren juist op dit vlak nog heel veel gaat gebeuren. Met name die open standaarden die er moeten komen, want video wil je overal kunnen bekijken, in een browser, op je mobiel, via een iPod en ook op televisie natuurlijk. Alleen een open standaard zal hiervoor de oplossing bieden of je moet willen kiezen om al je hardware van Apple of Microsoft af te nemen. Dat is dus geen investering voor de toekomst. Ok, we leven in een wegwerp maatschappij, maar ik probeer mij ertegen te verzetten zolang ik de keuze heb om voor iets anders te kiezen. Ik ga voor keuzevrijheid, dat mag duidelijk zijn.

VLC Player

Televisie kijk ik overigens via een Hauppage mpeg2-encoder. Dat werkt prima hoewel het mpeg2-formaat al weer redelijk verouderd is en behoorlijk wat harde schrijf ruimte vreet. Dankzij die Hauppage encoder kan ik TV kijken via een extra monitor aangesloten op mijn laptop. En als mijn dochter ‘hee, leuk pap’ roept druk ik op record en neem het programma op. Mijn harde schrijven staan vol video’s in allerlei formaten die ik gelukkig met de allesvreter VLC Player kan afspelen. Ja, ook de beveiligde Uitzending Gemist video’s, die overigens via VLC Player gewoon te saven zijn naar een formaat zoals MP4, DRM of geen DRM 🙂

Video op het internet is niet eenvoudig. Tuurlijk ff een YouTube video uploaden is vrij eenvoudig, maar als je wil kiezen voor een formaat wat nog enige jaren mee kan dan wordt het lastig. En ook het instellen van een video programma is een kwestie van heel veel experimenteren en testen. Dat is een behoorlijke specialisatie geworden. Mijn domein is audio, maar noodgedwongen ben ik mij gaan verdiepen in video codec. Vervolgens kwam ik erachter dat diverse productie bedrijven totaal niet op de hoogte zijn van video codecs. Ik heb diverse video’s aangeleverd gekregen die of lelijk beeld gaven of verkeerde codec gebruikten. Daarom hebben we voor Cirocco echt alle video’s zelf geconverteerd naar verschillende formaten, MP4 (h.264) en Flash Video met name.

HTML5

Een andere veroorzaker voor video problemen: de browser. Plaatjes, foto’s, kan elke browser tonen, maar voor het afspelen van bijvoorbeeld een MP3 of MP4 bestand wordt een beroep gedaan op externe applicaties. Het is dus noodzaak dat een standaard afgedwongen gaat worden op korte termijn. Bovendien is het noodzakelijk dat je video eenvoudig kunt opnemen in een webpagina en niet op de manier zoals YouTube dat doet (weleens die code bekeken?). Waarom? Omdat de code van YouTube dus een hele boel code is, heel specifiek voor YouTube. Maar als we kijken naar hoe plaatjes in een website getoond kunnen worden dan volstaat een img-tag met parameters. Om een lang verhaal kort te maken: daar gaan we ook voor audio en video naartoe. De HTML5 specs zijn al bijna rond. Verdiep je maar in het mooie overzicht van A List Apart. Dat is een blik in de toekomst. Een toekomst die het embedden van audio en video is stuk eenvoudiger gaat maken!

Last but not least. Als een soort Kerst aanbieding geeft DivX de pro versie van haar programma gratis weg. Downloaden dus nu het nog kan!

Excuses voor de technische termen. Het is altijd lastig kiezen als je niet precies je lezerspubliek kent. Voor sommigen is het dan al snel te technisch en voor anderen mist het juist technische diepgang. De enige oplossing: laat een reactie achter!

Hiermee heb ik nog lang niet alles over online video verteld, dat mag duidelijk zijn. Een volgende keer wellicht dus weer en meer. Stay sharp!

(CC-BY foto: Delgoff [collateral damage])

14 Responses to “Video online, welke codec?”

 • Goed stuk.
  De wereld der codecs is inderdaad veel te ondoorzichtig voor zowel consument als producent, of de prosument zo mel wil.
  Een simpele tag zoals bij A List Apart duidelijk wordt uitgelegd is inderdaad wat we willen, en DivX!
  Ogg Theora is open & top (cabriolet?) maar helaas komt het nog weinig in het wild voor.
  Dank voor de tip voor de thans gratis DivX Pro versie.
  p.s.
  De betreffende link en die naar de VLC player zijn een tikkie too much ;-]

 • Dank je!

  Links nu gecorrigeerd.

 • Sonja

  Duidelijk verhaal! Eerder dit jaar heb ik met VLC video’s opgenomen van Uitzending gemist. Ging prima. Maar sinds kort lukt het niet meer. Geen melding, er gebeurt gewoon helemaal niks….

 • Dank je Sonja.

  Ik heb geen problemen met VLC. Het is wel wat lastig om een MP4 te saven omdat je en video en audio instellingen moet maken. Kan ik wellicht een keer zorgvuldig noteren voor hier op het blog.

 • Bert

  ik heb een vraagje,
  ik heb een samsung DCB-P850R voor digitale tv en er zit een harde schijf in voor opname.
  Als ik die harde schijf aansluit op mijn pc zie ik dat de extensie van opname .tv is!
  waar kan ik een codoec vinden die dit speelt?

 • @Bert: zou ik niet weten. Wellicht alleen een formaat wat de Samsung kan lezen. Wat je natuurlijk wel kunt proberen om de file in VLC Player proberen af te spelen. Of misschien is het wel gewoon QuickTime, probeer de file naar .mov bijvoorbeeld te renamen en kijk eens of hij dan speelt op de computer.

 • Ha Marco,
  wat moet ik nou gebruiken als men op kantoor geen flashfilmpjes kan afspelen (dus de JW flashplayer geeft melding flash te installeren) en men wil toch van de eigen site kunnen genieten. MP4? Daar kan men waarschijnlijk op een PC weer niet zo veel mee, als je geen apps mag installeren. Of wel? En welke player zou je dan in een site embedden?
  @tyno

 • Hoi Martijn!

  Naast Flash is WMV, Windows Media Video het beste. Grootste dekkingsgraad. Check dit:
  http://www.mioplanet.com/rsc/embed_mediaplayer.htm

  Of QuickTime, MP4 specifiek, dan kan het gelijk op de iPod, maar QuickTime heeft niet iedereen op zijn machine standaard geïnstalleerd.

 • It’s going to be ending of mine day, but before
  finish I am reading this fantastic article to improve my know-how.

 • It’s a pity you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this
  fantastic blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking
  and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to brand new updates and will talk about
  this website with my Facebook group. Talk soon!

 • Heya this is kkinda oof off topic but I was wantijg too know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with
  HTML. I’m starting a blog soon but have no coding expertise so I
  wanted to get advice from someone with experience.
  Any help would be enormously appreciated!

 • What a data of un-ambiguity and preserveness of preious familiarity
  on the topic of unexpected emotions.

 • The application of science in daily life article is definately the best i’ve read today.

 • Lovely site, it loads very fast and appears really cool.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *