08th Nov2007

Cellphone jammer

by Irene van Nispen Kress

jammer190.jpg
Heel jammer ja, maar je kon er op wachten: de ‘cell phone jammer’ oftewel de mobiele telefoon stoorzender, een gadget dat nabijgelegen mobiele apparaten machteloos maakt.

Ik las erover in The New York Times
Het apparaat is absoluut illegaal, de techniek zeker niet nieuw, maar steeds meer in trek in de VS. De federale regelgevers hebben er een nieuwe zorg bij.
De kopers zijn vooral eigenaars van cafetaria, haarsalons en hotels, openbare sprekers, theaterexploitanten, buschauffeurs en, meer en meer, forenzen in het openbaar vervoer.

Met één druk op de knop wordt het bereik van de mobiele telefoons in de omgeving geheel stilgelegd.

“If anything characterizes the 21st century, it’s our inability to restrain ourselves for the benefit of other people. The cellphone talker thinks his rights go above that of people around him, and the jammer thinks his are the more important rights.”

James Katz, director of the Center for Mobile Communication Studies at Rutgers University.

De stoorzenders zenden een zo krachtig signaal uit, dat de mobieltjes er geheel door overweldigd raken en niet meer kunnen communiceren met de zendmasten. Het bereikbare gebied varieert van een halve meter tot meerdere meters en de prijs van een dergelijk apparaat ligt tussen de 50 en een paar honderd dollar.

Volgens de ‘cellphone jammers’ beschreven in The New York Times voelen ze zich wel degelijk schuldig soms, maar het voelt voor hen wel prettig deze macht. En natuurlijk is het ook een goede bron van leedvermaak.

Ik kan me in beide partijen verplaatsen, absoluut. Maar ik vind het wel erg heavy eigenlijk als je je bedenkt dat mensen op deze manier een soort technisch oorlogje kunnen beginnen. Want een ander te beperken in zijn mogelijkheden tot communicatie doet mij toch sterk denken aan oorlog en een gevecht over de macht op een moment dat de partijen niet meer normaal met elkaar kunnen communiceren.
Ook eng te bedenken welke mogelijkheden het biedt aan criminelen..

Er wordt wel flink beboet trouwens: De ‘Federal Communications Commission’ geeft boetes tot $11.000 aan mensen die deze stoorzenders gebruiken. Hun handhavingsdienst heeft een handjevol Amerikaanse bedrijven voor het verdelen van de gadgets vervolgd – en achtervolgt ook hun gebruikers.
Heeft iemand het gebruik hiervan in Nederland al eens opgemerkt??

6 Responses to “Cellphone jammer”

 • Bas

  Ken een heleboel mensen met een jammer hier in Nederland. Ze gebruiken het allemaal voor een ander doel.
  Een chauffeur die regelmatig bellende mensen in zijn limo heeft waar hij zich aan ergert zet dan dat ding aan.
  Een buschauffeur gebruikt het privé op de bus.
  Een leraar tijdens vergaderingen.
  Een aantal growshops in Amsterdam.
  Een restaurant in Haarlem.

 • Erik

  De beste uitvinding sinds de mobiele telefoon.
  Als mensen zich niet kunnen beheersen en niet meer de beleefdheid kunnen opbrengen hun telefoongesprekken voor zichzelf te houden is dit de beste oplossing.
  Standaard aanbrengen in al het openbaar vervoer, openbare gebieden en gebouwen (zoals bioscopen, bibliotheken, winkels ed.)

 • Erik

  Enig idee waar verkrijgbaar in Nederland?

 • Ik zou niet weten Erik, waar deze dingen verkrijgbaar zijn.
  Persoonlijk vind ik het niet zo’n goed idee als privé personen gebruik gaan maken van zo’n ding. Het wordt dan toch snel een soort eigen rechtertje spelen.

 • Rafael

  @Irene,

  De mensen die continue zitten te bellen in gelegenheden waar het ongepast of asociaal is, denken ook dat ze eigen rechter kunnen spelen.
  Fatsoen is tegenwoordig ver te zoeken.
  Actie is Reactie
  De Jammer is een reactie hierop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *